Jordbærkælderen

Den Gamle Fabrik-mærket har sine rødder helt tilbage i 1834 til Jordbærkælderen i en kælder overfor Helligåndskirken på Amagertorv, Strøget i København. Jordbærkælderen blev grundlagt af J.L. Andersen, hvis navn til stadighed har sin plads på vores produkters etiketter. I J.L Andersens Jordbærkælder blev der solgt vildt kød, frugter og bær, og det var stedet, hvor kræsne københavnere og provinsboere søgte hen for at købe udsøgte friske bær og frugter. De bær og frugter, som ikke blev solgt, blev kogt til marmelade. I tilknytning til salget af bær og frugter kunne kunderne i en tilstødende sommerrestaurant købe kaffe, te, hjemmelavet is, frugtdesserter og lagkage.

Jordbærkælderen prøvede i mange år at holde stand med en uændret stil med spejle på væggene og røde lædersofaer. Det mest iøjnefaldende i rummet var en gigantisk frugtpresser, som fyldte rummet med sin larm, når friskpresset saft, milkshakes og lignende blev fremstillet frisk til kunden. Mens man ventede på sin drik, kunne man kigge op på Strøget, hvor man kun kunne se folks skosnuder. Efter 1922 blev sommerrestauranten til en helårsrestaurant, der serverede jordbær med fløde i sæsonen og rødgrød med fløde hele året rundt.

Senere blev der etableret en marmeladefabrik, hvor der blev produceret marmelade på gammeldagsglas med brune og hvide etiketter – som det stadig kendes i dag. Fremstillingen bestod af en meget nænsom behandling af bærrene i åbne gryder efter Jordbærkælderens helt egen recept – en fremstillingsmåde, der ligeledes kendetegner Den Gamle Fabriks marmelade i dag.

Fra 1979 blev varemærket Den Gamle Fabrik anvendt på marmeladeprodukterne. Efter mange arbejdsomme år blev Jordbærkælderen solgt til Hennes & Mauritz i 1983, udskænkningen fortsatte dog til 1984, hvor Jordbærkælderen kunne fejre 150 års jubilæum d. 26. juli.