Opskrifter på hjemmelavet marmelade (/syltetøj)

I Danmark har hver sæson sine bær og frugter, der lyser op i skov og have. Det giver gode muligheder for at tage ud i naturen og plukke friske bær til hjemmelavet marmelade eller syltetøj. Her får du opskrifter på mange søde stunder i det fri – og ved spisebordet. En tur på bærjagt er nemlig en gave i sig selv, og bagefter kan du nyde godt af både hyggelig tid i køkkenet og god smag på brødet.

SOMMERSØDE OPSKRIFTER PÅ HJEMMELAVET MARMELADE

Hjemmelavet marmelade og syltetøj kan bruges til mangt og meget – og findes der noget bedre end at kunne nyde smagen af søde sommerbær hele året rundt? Når du laver din egen marmelade, fylder du sommeren på glas, så du til hver en tid kan finde noget lækkert til brødet, isen eller desserten. Den hjemmelavet marmelade er nem at lave, og samtidig er hele processen – fra plukning til syltning – både hyggelig og sjov.

Du kan både bruge bærplukningen som en anledning til at få noget tiltrængt alene-tid, eller du kan få børnene til at hjælpe dig. Måske har du selv været med til at lave hjemmelavet marmelade som barn og vil gerne føre traditionen videre til dine egne børn eller børnebørn. For mange er den hjemmelavet marmelade nemlig fyldt med gode minder, fordi det både er en hyggelig aktivitet – og en fornøjelse at spise marmeladen efterfølgende. Laver du en stor portion kan du også passende bruge noget af marmeladen til dejlige værtindegaver.

HVAD ER FORSKELLEN PÅ SYLTETØJ OG MARMELADE?

Forskellen på syltetøj og marmelade ses ikke længere så tit i det daglige sprogbrug, men faktisk er der forskel! Syltetøj er oprindeligt mere tyndtflydende end marmelade, der er kogt ind til en tykkere konsistens. I syltetøj vil frugten eller bærrene traditionelt være hele, hvilket betyder, at kogetiden er kortere end til marmelade, hvor frugten er kogt ud.

Hjemmelavet marmelade kan også laves på frugtpure eller hakkede bær og frugter, mens syltetøj oprindeligt laves på hele bær eller frugter skåret i mindre stykker. Traditionelt set laves syltetøj ved at hælde en sukkerlage over bær eller frugter, som kun skal koge kort tid inden blandingen hældes på glas.

Marmelade derimod koges med kun lidt eller intet vand. Bruges der frosne bær til marmeladen eller frugt med kun en lille mængde pektin (det der får marmeladen til at tykne), kan der tilsættes yderligere fortykningsmiddel for at opnå den rette konsistens.

Rabarbermarmelade

 

Hybenmarmelade med æble og vanilje

Hindbærmarmelade

Stikkelsbærmarmelade