Opskrift: And til Mortens aften

120 min.
6 pers.
Mellem

Ingredienser:

Til ca 6 personer

And - 3 kg
Salt og peber
1 glas DGF ribsgele (skal bruges til salat, sauce og kogte æbler)
2 glas øko kogte kartofler ( ca 850 g uden væske)
4-5 stilke frisk rosmarin
And eller kalvefond koncentreret flydende
1-2 dl vand
2,5 dl fløde
1 potte frisk timian
1 løg
2 fed hvidløg
½ rødkål
6 æbler
150 g hasselnødder
4-5  spsk æbleeddike
1 dl rapse olie
Citron juice
Evt lidt Maizena eller lys jævner

Sådan gør du:

  1. Start med at fjerne indmaden fra anden, den skal bruges til saucen. Dyp den tør udvendigt og indvendigt med husholdningspapir. Gnid den med salt og peber. Læg anden på en rist over en bradepande med brystet nedad. Steg den 1 time på 180 C. derefter tages den ud, fedt og saft hældes i en skål. Vend anden så den har brystet op ad og steg videre 1,5-2 timer. Sæt varmen op til 200 C de sidste 10 min. Anden er stegt færdig når midten af kødet viser 75 C og kødsaften er klar.   

  2. Imens anden steger den første time kan du halvere 3 af æblerne, fjern kernehus med et kuglejern og læg dem i en skål med citronsaft og koldt vand. De andre 3 æbler skæres ud i både og lægges også i en skål med citronsaft og koldt vand.

     

  3. Du kan også nå at strimle rødkål til salaten og lave vinaigrette.

  4. Vinaigrette laves følgende; kom 2 toppet spsk ribsgele i en skål med 4 spsk  æbleeddike.

  5. Kom ½ tsk maldon salt og en knivspids peber i og kør med en stavblender indtil gelen ikke er klumpet mere. Derefter kom olien i og kør videre indtil ensartet. Hæld den over den strimlede rødkål, vend rundt og set til side.  

  6. Du kan også nå at riste hasselnødderne på en tør pande. Bliv ved med at ryste panden så de ikke brænder men blot bliver gylden og smider skallen. Sæt til side at køle af. Smut dem hvis skallen ikke er faldet af og kom ned i rødkålen.

  7. Når du har vendt anden så skal saft og fedt bruges.

  8. Sigt vandet fra kartoflerne og kom dem i en bradepande med bagepapir. Kom ½ dl and fedt over, drys derefter med salt og peber og hakket frisk rosmarin. Steg kartoflerne i ovn 40 min - 1 time indtil gylden. Husk at ryste dem et par ganger undervejs.

     

  9. Pil og hak løg og hvidløg. Kom ca ½ dl af and fedtet og den juice du har hældt fra i en lille gryde. Kom indmad, løg, hvidløg og 5 stilker frisk timian i gryden og svitse det af på høj varme. Når det har fået lidt farve efter ca 5 min så kom fond og vand i og lad koge i ca 10 min. Kom en sigte over en ny ren gryde og sigte indmad, stilke og løg fra og smid ud. Kom fløden og 3 spsk ribsgele ned i saucen og kog op igen. Smag den til med lidt peber og evt en lille sked eddike hvis du synes. Hvis du vil have den lidt tyk så jevn saucen af med maizena. 

  10. Kog vand op i en lille gryde. Når vandet koger så kom di halve æbler ned. Lad vandet koge op og lad æblerne koge 2-4 min. Hiv dem op hurtigt og læg på et fad. Kom en lille kugle ribsgele i hvert af æble halverne.

  11. Sigt citron vandet fra æble båderne og kom dem ned i rødkålen salaten og vend rundt.

  12. Servere anden med kartofler, sauce, rødkål salat og kogte æbler. Pynt med lidt frisk timian.

Ribs

Historien om Den Gamle Fabrik